Onboarding Ne Demek? Onboarding Süreci Neden Önemli?

onboarding süreci

Onboarding nedir’ sorusu, birçok kişinin yeni bir işe başlayacağı zaman merak ettiği önemli bir konudur. Onboarding, çalışanın yeni pozisyonuna hızlı bir şekilde adapte olmasını sağlamak için izlenen bazı önemli adımları içerir. Söz konusu onboarding süreci, sadece işe alımı değil; aynı zamanda çalışanın şirket kültürünü, değerlerini ve beklentilerini anlamasına da yardımcı olur.

Onboarding Nedir?

Yeni çalışanların işe daha hızlı uyum sağlamaları, işletmenin misyonuna katkıda bulunmaları ve işlerine hazır hale gelmeleri için yapılan süreç, ‘onboarding ne demek’ sorusunun yanıtı ile ilişkilidir. Bu süreç, yeni çalışanları iş yerine, bağlı bulundukları departmanlara tanıtmayı ve işletme içinde entegre olmalarını sağlamayı amaçlar. 

Özellikle 2000’lerden bu yana gelişmeye devam eden onboarding, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bir kurumda yeni işe başlayan çalışanların şirketin hedeflerini anlamalarını sağlayan onboarding, üretkenliğin artmasına da yardımcı olur. Ayrıca, yeni çalışanların işe hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağlar, personel devir hızını azaltır ve çalışanların uzun vadede işletmeye katkı sağlamak için motive olmalarını hedefler.

Onboarding Süreci Nedir?

Onboarding, işe yeni başlayan çalışanların kurumlarındaki rollerine entegre edildiği bir süreçtir. Bu süreç, çalışanların iş arkadaşları, yöneticileri ve iş süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlar. Ayrıca; çalışanın kurumun vizyonuna uyum sağlayabilmesi ve performansını maksimize edebilmesi gibi önemli hususlar hedeflenir. Onboarding süreci, yeni çalışanların sorunsuz bir şekilde işlerine ve çalışma ortamlarına adapte olmalarına yardımcı olur.

Daha kısa bir tabirle belirtmek gerekirse; onboarding sürecinin, işe alımın ilk gününden çok daha fazlasını kapsadığını söylemek mümkün. Çalışanların rollerine ve takım arkadaşlarına uyum sağlama hedefi gerçekleşene kadar devam eden bir süreçtir.

Onboarding Süreci Nasıl Olmalıdır?

Çalışanlara destek olmak için işe alım sürecini tasarlarken birkaç etkili stratejiyi göz önünde bulundurmak önemlidir. Şirketinizi en iyi şekilde anlatan bir tanıtım filmi hazırlamak ya da meslektaşlarınızla bir öğle yemeği planlamak gibi aksiyonlar, bu süreci kolaylaştırabilir. Peki, onboarding program tam olarak nasıl planlanmalı? İşte, onboarding takviminin en verimli şekilde planlanması için yararlanabileceğiniz önemli ipuçları!

Düzenli İletişim

Çalışanın işe başlama tarihi iki haftadan uzun bir süre ise, onunla düzenli olarak iletişimde kalmaya özen göstermelisiniz. İşbirliğini dört gözle beklediğinizi ifade edebilir, genel bir hoş geldin paketi hazırlayabilir, çalışanlara özel bir sunum veya kılavuz göndererek onları bilgilendirebilirsiniz. Ayrıca, çalışanın kendi yöneticisinden özel bir karşılama maili talep edebilirsiniz.

Önerilen okuma: Mailde CC ve BCC Nedir? Ne İşe Yarar?

Samimi Bir Karşılama

İlk günden itibaren enerjik, samimi ve olumlu bir atmosfer oluşturmak önemlidir. Yeni çalışana şirket rehberi sağlamalı ve öncelikle yakın masalardaki meslektaşlarıyla tanıştırmalısınız. İlk hafta içinde, ekip üyeleri ve yeni işe başlayan çalışanın tanışması için bir yemek organizasyonu düzenleyebilir ve yöneticiyle düzenli görüşmeler yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Çalışanınızın İlk Haftasını Dikkatli Bir Şekilde Planlayın

Yeni bir çalışanın ilk günü, genellikle hem endişeli hem de meraklı bir duygu durumunda tamamlanabilir. Onu etkili bir şekilde karşılamak sizin sorumluluğunuzdadır. Bu nedenle, işe başlayacağı ilk güne hatta ilk haftaya dair bir program hazırlamak faydalı olabilir. Örneğin; yeni çalışanın gelişiyle ilgili tüm personeli bilgilendirerek bir karşılama programı düzenleyebilirsiniz.

Mentör Atanması

Mentör seçimi, yeni işe alınanların etkili bir şekilde entegre olması için kritik bir rol oynar. Mentorlar, yeni çalışanlarla aynı departmanda olmak zorunda değildir; önemli olan, organizasyonun kültürüne, yapısına, misyonuna, vizyonuna ve değerlerine uygun bir asimilasyon sağlamaktır. Doğru mentor seçimi yapmak, yeni çalışanın kurumun amacına uyum sağlamasında kritik bir faktördür. Seçilecek mentor, kurumun değerlerini örnekleyebilecek niteliklere sahip olmalıdır.

Onboarding Sürecinde İlerlemeyi Takip Etmek

İşe alınanların entegrasyonunu değerlendirmek için düzenli olarak check-in yapın ve aktif olarak onlarla iletişimde olun. Bu noktada; İK ortakları, atanan süpervizörleri yeni çalışanları izlemeye ve geri bildirimlerini paylaşmaya teşvik etmelidir. Gelen geri bildirimleri kullanarak onboarding sürecini iyileştirin. Katılımcılara içtenlikle teşekkür edin ve bir sonraki planlanmış kontrol için onları teşvik edin.

İşyerlerinde Onboarding Neden Önemlidir?

İş dünyası, her geçen gün değişen dinamiklere ayak uydururken; onboarding program, işletmeler için giderek daha önemli bir hale geliyor. Bu süreç, yeni çalışanları işe alıştırmakla kalmayıp aynı zamanda güven bağları kurma, yetenekleri elde tutma, verimliliği artırma ve olumlu bir izlenim oluşturma gibi kritik işlevleri de beraberinde getiriyor. İşte, işyerlerinde onboarding sürecini önemli kılan hususlar!

  • Onboarding süreci, işe yeni başlayanlarla güven bağı oluşturmanın mükemmel bir zeminidir. Bu aşamada, çalışanlara iş tanımları aktarılır, ortak hedefler paylaşılır ve beklentiler net bir şekilde açıklanır. Terfi, teşvikler, kurumsal etkinlikler gibi avantajlardan bahsetmek de bu süreci daha da güçlendirebilir.
  • Şirkete aidiyet duygusunu güçlendiren ve net hedeflere sahip olan çalışanlar, işlerine odaklanarak en üst düzeyde performans sergilerler. Onboarding süreci, çalışanların bu aidiyet duygusunu pekiştirir ve böylece şirket içinde daha etkili bir işbirliği ortamı oluşturur.
  • İşe alım süreçleri kusursuz bir şekilde yönetildiğinde, kuruluşlar öne çıkan yetenekleri daha etkili bir şekilde elde tutabilirler. Onboarding, çalışanlara kendilerini değerli hissettirerek, uzun vadeli bir iş ilişkisinin temellerini atar.
  • Bir şirkette ilk gününden itibaren pozitif bir deneyim yaşayan çalışanlar, genellikle işletme hakkında olumlu bir izlenime sahip olurlar. Onboarding, bu olumlu izlenimi oluşturmanın anahtarıdır, çünkü doğru başlangıç ​​yapıldığında, çalışanlar daha motive, bağlı ve işlerine odaklı olabilirler.
  • Onboarding süreci, yeni çalışanları mevcut ekiple tanıştırarak işbirliğini güçlendirir. Etkili iletişim ve işbirliği ortamı sağlayarak, takım içindeki etkileşimi artırır.
  • Onboarding, yeni çalışanları işe hızlı uyum sağlamaları için destekler, böylece iş süreçleri, departmanlar ve kurum kültürü hakkında hızlı bir bilgi alışverişi oluşur.

Oryantasyon ve Onboarding Arasındaki Farklar Nelerdir?

Onboarding ve oryantasyon terimleri, yeni çalışanların iş ortamına kazandırılması ve tanıtılması amacıyla kullanılan terimler olabilir; ancak, taşıdıkları anlamlar temelde faklıdır. Oryantasyon genellikle tek seferlik bir olaydır ve genellikle birkaç saat ya da tam bir iş günü ile sınırlıdır. Bu süreç, geniş bir çalışan kitlesine yönelik genel bir kapsama sahiptir ve işe alım sürecinin küçük bir parçasını oluşturur. Bu aşamada genellikle, özel olarak oluşturulmuş online oryantasyon eğitimlerinden yararlanılır. 

Diğer yandan, onboarding program her çalışan için özel olarak planlanır ve işe alım süreci birkaç gün, hatta birkaç hafta sürebilir. Bir onboarding sürecinin tam anlamıyla sonlanması için ise 12 ay gibi bir sürece ihtiyaç duyulur. Söz konusu bu süreçte, çalışanlar özel bilgiler ya da eğitimlerle, ekiplerine ve rollerine uyum sağlama konusunda destek alırlar.

Onboarding süreci işletmelerin uzun vadeli başarılarının temelini oluşturma sürecidir. Bu süreç, güven, yetenek yönetimi, verimlilik ve olumlu izlenim gibi unsurları bir araya getirerek, çalışanların başarıya giden yolda güçlü bir şekilde ilerlemelerine yardımcı olur. Sizler de kurum içindeki işe alıştırma sürecini geliştirerek; üretkenliği artırabilir, maliyetleri düşürebilir ve çalışanlarınızın sadakatini destekleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir